Roczny plan pracy dydaktyczno - wychowawczej

Roczny plan pracy dydaktyczno – wychowawczej 
Przedszkola nr 105 „Szczepinek” na rok szkolny 2017/2018

 

Zadanie I

„Aktywny przedszkolak” – rozwijanie aktywności poznawczej i ruchowej dziecka

  1. Zorganizowanie Światowego Dnia Sportu.
  2. Organizowanie zabaw ruchowych umożliwiających poznawanie różnych dyscyplin sportowych.
  3. Codzienna aktywność na świeżym powietrzu.
  4. Wskazywanie dzieciom zalet zdrowego stylu życia i spędzania czasu w sposób aktywny:
  • Organizowanie zajęć ruchowych w sali, na placu zabaw, boisku
  • Zachęcanie dzieci do wszelkich gier i zabaw związanych z ruchem (indywidualnych, zbiorowych, zorganizowanych)
  • Wykorzystanie naturalnej potrzeby ruchu dziecka w ćwiczeniach i zabawach
  1. Zaproszenie gości związanych ze sportem:
  • Panią z w-f ze szkoły
  • Panią z basenu
  1. Spotkanie z panią pielęgniarką na temat zdrowego stylu życia.
  2. Udział w projektach sportowych, np.: Mali Wspaniali
  3. Tworzenie pomocy sportowych i wykorzystywanie ich podczas codziennych ćwiczeń.
  4. Zorganizowanie przeglądu twórczości rodzinnej promującej ruch pt. „Aktywny przedszkolak”.
  5. Udział w konkursach promujących zdrowie i aktywność fizyczną.
  6. Wyjście do pobliskich parków w celu zabawy na profesjonalnych przyrządach sportowych.
  7. Wyjścia do różnych obiektów sportowych

Zadanie II

„Odżywiam się zdrowo” – tworzenie sytuacji edukacyjnych sprzyjających poznawaniu korzyści płynących ze zdrowego odżywiania

  1. Realizacja projektu społeczno – edukacyjnego „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
  2. Realizacja programu edukacyjnego „Kubusiowi Przyjaciele Natury”
  3. Realizacja programu edukacyjnego „Mamo, tato wolę wodę”
  4. Zorganizowanie spotkań z:
  • Pielęgniarką
  • Dietetykiem
  • lekarzem
  1. Odwiedzenie przedszkolnego zaplecza kuchennego (zaznajamianie dzieci z procesem przygotowywania posiłków i sposobów przechowywania produktów).
  2. Wyjście pobliskiego sklepu warzywnego – oglądanie owoców i warzyw, zapoznanie z praca ekspedientki.
  3. Obchody dni warzyw i owoców, np. „Dzień Marchewki”, „Dzień Dyni”, „Owocowy dzień”, itp.
  4. „Stół szwedzki” – samodzielne komponowanie kanapek z przestrzeganiem zasad higieny.
  5. Zorganizowanie „ogródków” z ziołami i warzywami w sali przedszkolnej.
  6. Zapoznanie dzieci z literaturą piękną (wiersze, bajki, teatrzyki, opowiadania, piosenki) promującą racjonalne odżywianie.
  7. Zorganizowanie międzyprzedszkolnego przeglądu plastycznego „Moje ulubione warzywo”.
  8. II edycja Przedszkolnego Rodzinnego Przeglądu Kulinarnego (przygotowanie potrawy dla dzieci z danej grupy i opublikowanie jej przepisu).
  9. Opracowanie z dziećmi zdrowego jadłospisu lub piramidy zdrowia.
  10. Zajęcia kulinarne.